מה שלא הספקתי לספר בתכנית הבוקר של ערוץ 2
- michal zagon rogel
- 22 בינו׳ 2018
- זמן קריאה 3 דקות
המחקר בחן ארבעה סוגים של מוסיקה קלאסית אשר הושמעו לנחקרים בעודם מבצעים פעילות הדורשת יצירתיות. היצירתיות היתה גבוהה יותר בקרב המשתתפים שהאזינו למוסיקה "מאושרת" ו"מעוררת" .היצירה שנמצאה כאפקטיבית ביותר היתה "ארבע העונות" של ויואלדי. אחד הדברים המעניינים במחקר היתה העובדה שהחלק של "האביב" הוא החלק המוזיקאלי שנמצא כבעל ההשפעה המיטבית.

רוב קוראיי וחברי מגדלור ודאי לא יתמהו על העובדה שהאביב של ויואלדי הוא בעל השפעה ניכרת על היצירתיות. האביב נושא עמו את כוחו של הלבלוב , עצמתה של הפריחה, התרגשותה של ההתחדשות – 100% יצירה. חשוב לציין כי זהו לא המחקר הראשון שהתבצע על היצירה "האביב" של ויואלדי. ברוב המחקרים הללו, נמצא האביב כבעל השפעה מיטבית הן על מצב הרוח והן על יכולות קוגניטיביות גבוהות יותר.
כך נכתב על האביב של ויואלדי בספר על סדר אקראי מופתי \ אילנה רוגל בעמוד 92 :
"ביצירה זו שומע העובר התחדשות, רעננות כשהעולם הרגשי מלבלב לאחר שבועות וחודשים של גשם אשר הרווה צמאונה של אדמה. לאחר סופות רעמים וברקים מגיעה עונה חדשה: עונת התחדשות, עונת הלבלוב. העובר לומד באמצעות יצירה זו מהי מטמורפוזה ומהו שינוי. יכולת ההתחדשות לעולם סוחפת אחריה עוד ועוד בני אדם המבקשים לחבור אל מקור השינוי. בזו היצירה שומע העובר את רחשי ליבה של אמא אדמה המבקשת להעניק ולתת לילדיה ללא תנאי, ובשל זאת מאמץ הוא את האביב כסמל ללבלוב התחדשות ושינוי".

היש יותר מדויק מכך ?
יצירתיות יכולה להיחשב לאחד מיומנויות המפתח של המאה ה-21. יצירתיות היא בעצם היכולת להתמודד עם ההזדמנויות והאתגרים המהווים חלק מהעולם המורכב והמשתנה שלנו. חשוב לדעת כי היכולת שלנו לחדש נטועה במציאת נקודת מבט חדשה על הבעיה עצמה ולאו דווקא בהתמקדות בפתרון שלה.
יצירתיות אינה תחום השמור לאמנות בלבד כפי שרבים סוברים. יצירתיות כדרך לפתרון בעיות בדרך חכמה ומעמיקה קיימת בכל תחום. היא נדרשת בקרב רואי חשבון, עורכי דין, מורים, מרצים, רופאים, מתכנתים ועוד. אכן, כאשר אני מטמיעה מוסיקה בארגונים גדולים, ישנה תגובה מיידית בשביעות הרצון של העובדים, במצב הרוח שלהם ובפוריות העבודה.
אבל, בסופו של יום המקום החשוב ביותר להפעיל בו את היצירתיות שלנו הוא בחיינו האישיים.
כאשר אנחנו נתקלים במשברים בחיים, בבעיות ביחסים עם הסובבים אותנו או בכל דרמה אישית אחרת, רוב התגובות שלנו נטולות יצירתיות בעליל. אנחנו מגיבים לכל סיטואציה אוטומטית, בהתניה כמעט פבלובית מבלי לנסות ולחדש את המחשבה שלנו לכיוון אחר.
איך חותרים למחשבה יצירתיות בחיינו האישיים ?
נסגור לרגע את בוידעם התגובות המשומשות שקיים לנו במעלה המוח ונפנה לדרך חדשה. ננתח את המציאות שלנו מכמה נקודות מבט והשקפה ונבחן אפשרויות גישה נוספות. אפשרויות שיוכלו להועיל לנו יותר מאלו שנקטנו בהן בעבר. כאן מונח הNeuroplasticity - "המוח הגמיש" במלוא הדרו. כשאנחנו בוחרים להיכנס בדלת חדשה, אנחנו יוצרים קשרים עצביים חדשים במוח ואלו יאמנו אותנו ויובילו לקבלת החלטות יצירתית גם בתחומים נוספים בחיים.

בואו ננסה פעם אחת להגיב אחרת לאירוע אליו הגבנו בעבר לפחות 99 פעם באופן דומה.
אילו יצירות מלבד האביב של ויואלדי מומלצות עבורנו כמנוף להתחדשות ושינוי ?
ראשית, כל שיר או מנגינה שגורמים לכם להרגיש שמחה ולבלוב ישיגו את המטרה. אוהבים ביטלס ? let it be ! מוסיקה יוונית ממריצה אתכם ? יאסו ! העיקר שתתנו למוח קצת לשוטט במעוזות אחרים שמובילים לתשוקה ורוגע בו זמנית. אני ממליצה עד מאוד להאזין לקונצ'רטו לכינור ותזמורת של צ'יקובסקי (אופוס 35) , יצירה שתעניק דחיפה אמיתית של אנרגיה ליצירה שלנו, להעצמת הכישורים והכישרונות שלנו באופן מיידי. זו יצירה עצמתית מאוד שאינה נותנת מנוח. עבור מי שמאזין לה בפעם הראשונה: תנו לה צ'אנס, היא כה עוצמתית עד שלעיתים ישנם אנשים שאינם שורדים אותה עד תומה ומאידך יש ליצירה זו מעריצים ומכורים רבים.
יצירה נוספת שהמלצתי עליה בעבר היא הקונצ'רטו השני לפסנתר של ברהמס . יצירת ה"סטארט-אפיסטים" האולטימטיבית. יצירה שעוזרת לנו להבין ולהעריך את העליות והמורדות של פיתוח יצירה חדשה מבלי לחשוש.
אחרון חביב הוא הקונצ'רטו מס' 16 לפסנתר ולתזמורת של מוצארט – יצירה המובילה אנרגיה של לבלוב, התחדשות ועשייה חדשה, מקורית ואינדיבידואלית.
למבקשים להרחיב ולקרוא עוד בנושא:
https://www.forbes.com/sites/alicegwalton/2017/09/06/listening-to-happy-music-may-boost-creativity-study-says/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3574774/
"While working with young jazz soloists, Miles Davis once said, “Play what you hear, not what you know.”1Practice, experience, and sheer talent taught Davis that a personally and socially satisfying gig occurs when the ideas entering the musician’s imagination are developed through solo improvisations instead of ignored in favor of practiced patterns.1 Simply put, no one wants to pay for and hear a contrived performance. Both the fascination we have with the art of in-the-moment creation and the value we place on it continue to flourish. Contemporary artists as varied as pianist Keith Jarrett, vocalist Bobby McFerrin, and rapper Eminem make their living off of improvising and regularly pack concert venues."
Mónica López-González, Ph.D. and Charles J. Limb, M.D.
https://www.huffingtonpost.com/2014/06/24/music-creative_n_5511501.html
"Music is one of the greatest ways to enter “mind-wandering mode,” which can unlock creativity."
Comments